...to ještě nevím

De zácloně

11. 5. 2020 21:36
Rubrika: Nezařazené

Úvod

Z důvodu současné situace ohledně Čínské chřipky („Sorry jako...“1 budu používat klasické pojmenování podle původu země. Nemám lékařské vzdělání, abych používal názvu dle struktury.) jsem byl donucen k výměně záclony v seminárním pokoji. Definice záclony není předložena apředpokládá se alespoň její intuitivní znalost.

Biblický základ

V Písmu se přímo nesetkáme s pojmem záclona. Podle některých exegetů2 by mohl příběh opádu z okna Sk 20, 9 značit její absenci. Je možné, že by mohla zabránit Davidovi zhřešit.3 Naopak její přítomnost se může předpokládat u smrti Jidáše.4 Jestli je možno se oběsit na zácloně je otázka pro praktickou biblistiku.

Magisterium a Tradice

Magistérium se nevyjadřuje ani k používání záclon, ani jejich věšení.5 Sice je do určité míry rozšířená praxe pojmenovávat tímto pojmem části liturgického roucha, ale to je pejorativní označení a není to podloženy relevantními prameny. Tyto koše se tedy k výše zmíněnému pojmu nezmiňují.

Způsob věšení

Záclony by se daly rozdělit na dvě skupiny podle rozměrů. Jednak se jedná o obdélník, který ve speciálním případě se stává čtvercem, a dále se jedná o složitější tvary. Druhá skupina není předmětem této práce. U obdélníkových tvarů se klasické věšení na norní straně rovnoběžně ke stropu. V ideálním případě jsou rovnoběžné strop, podlaha, horní a dolní strana záclony. V reálných podmínkách se nemusí uvažovat protnutí rovnoběžek v nekonečnu. Většina oken má konečné rozměry. Rovnoběžnost zároveň nikdy není dokonalá kvůli chybám stavby atd.

Aplikace

Zadání byla pouze výměna záclony bez dalšího upřesnění. V prvním kroku byla sundána původní a v dalším se věšela nová (vypraná). Jak bylo výše zmíněno, způsob věšení není závazně definován. Mohlo by se pouze uvažovat o obyčeji, který je delší 30 respektive 100 let. Po krátkém teoretickém zamýšlení bylo rozhodnuto o použití klasické metody. Rozhodování spočívalo vmožnosti jiných způsobů, ale na „blbosti před státnicemi není ve všední den čas6. Následně bylo provedeno samotné pověšení záclony s horním přehnutím. Úprava znamenala nevěšení přímo za horní okraj, ale za přehyb velikosti d, aby dolní okraj byl o d výš a snížila se tepelná izolace mezi topením a pokojem.

Kontrola a teorie vzniku nepřesností

Druhý den bylo empiricky zjištěno, že horní okraj není rovnoběžný s podlahou a dokonce obsahuje zakřivení. Pozorováním byla odhadnutá aproximační fce na součin sinusoidy a další fce, která však může být zanedbaná v okolí okna.

Teoreticky byl proveden odhad, jak mohlo dojít k popsanému stavu. Nejlepší výsledek poskytuje teorie o věšení pomocí půlení intervalu s možnou opravou v každém kroku. Pro zjednodušení popíšu teorii na 7 skřipcích. V současné době sice nemůže být spočítán jejich celková suma, ale předpokládá se omezený počet. Skřipce jsou pojmenovány indexovány vzestupně po ose sod nultého indexu. Pro zjednodušení je zavedeno označení δn. Popisuje polohu spodního okraje kpříslušnému skřipci sn. Je normalizován k původně zamýšlené konstantní fci. V prvním kroku došlo k přehnutí horního okraje o d. V této době byly všechny δn rovnocenné. Další krok spočíval kpřipnutí okrajů. Jedná se o s0 a s6. Využila se až magická možnost skřipců na kolečkách a přiblížili se na maximum. Vzdálenost byla rovna součtu velikostí s1 až smax – 1. Tím bylo zajištěno δ0 a δ6, které byly totožné. Následovalo připnutí prostředku s3. Pro váhu záclony se sesunula a δ3 se dostalo pod rovinu. To se v následujících krocích upravovalo přidáváním směrem nahoru. U s2 a s4 došlo skoro k vyrovnání (δ0 ~ δ2 ~ δ4 ~ δ6). U s1 a s5 se však pokračovalo s vyrovnáváním se stejnou hodnotu bez kontroly. Tím se došlo až k hodnotám δ1 ~ δ5 ~ - δ3. Je zřejmé, že δ0 až δ6, můžeme aproximovat δn = k*sin(sn) + c.7

Platnost

Pro záclonu je nejdůležitější funkce vizuální izolace.8 Na to tvar dolního okraje nemá význam, pokud se nedostanu nad určitou hranici.

Dále by šlo uvažovat o estetice. To se špatně definuje a hlavně dámské návštěvy jsou stejně zakázané. „Kde není žalobce, není soudce.9

Záclona tedy byla pověšena platně!

Závěr

Ten mi nikdy nebavil psát.

----------------------

1 BABIŠ, Andej. Reportéři ČT. [1.2.2017]. <https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/447278/sorry-jako-babis-svoji-vyhybavosti-bavi-internet-hlaska-z-ct-se-ujala.html>

2 Vždy pravdivý výrok.

3 2 Sam 11,2nn

4 Mt 27,5b

5 DS 1- ∞

6 Viz. autor

7 Pokud za sn dosadíme hodnoty vzestupně po 90°: s0 = 0 → sin(s0) = sin(0) = 0 = δ0; s1 = 90° → sin(s1) = sin(90°) =1 δ1; s2 = 180° → δ2= 0; s3 = 270° → δ3= -1; s4 = 360° → δ4= 0; s5 = 450° → δ5= 1; s6 = 540° → δ6= 0;

8 „Aby Ti lidi nečuměli do sencí do talíře.“

9 CIC 1477

 

Seznam literatury

Prameny

Bible. Písmo svaté Starého a Nového zákona (včetně deuterokanonických knih). Český ekumenický překlad. 14. vydání. 5. opravené vydání. Praha: Česká biblická společnost, 2008.

DENZINGER, H., SCHÖNMETZER, A. Enchiridion symbolorum, definitionum et declarationum de rebus fidei et morum. Editio XXXIII. Barcinone-Friburgi Brisgoviae-Romae-Neo-Eboraci. Herder, 1965.

Sekundární literatura

BABIŠ, Andej. Reportéři ČT. [1.2.2017]. <https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/447278/sorry-jako-babis-svoji-vyhybavosti-bavi-internet-hlaska-z-ct-se-ujala.html>

Kodex kanonického práva: úřední znění textu a překlad do češtiny : latinsko-české vyd. s věc. rejstř. Praha: Zvon, 1994. ISBN 80-7113-082-6.

Zobrazeno 1959×

Komentáře

deFlegmatique

"Jestli je možno se oběsit na zácloně je otázka pro praktickou biblistiku."

XD

Teoretikové říkají, že nikoli, praktikové neříkají nic.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz