...to ještě nevím

Proč zvoním?

18. 11. 2008 15:12
Rubrika: Nezařazené
Před skoro 4.5 lety jsme obnovili pravidelné zvonění. Dřív se zvonilo pouze jednou týdně na mši,teď zvoníme jednak v neděli na dvě dopolední mše (15min před), jednak přes týden klekání v 18:00 a v neděli ještě ve 12:00. I když pořád nemám větší zpětnou vazbu, jak to vnímají lidé, kteří to (musí/chtějí) poslouchat, zase jsem zatím nezaznamenal žádnou stížnost. Vlastně jediná explicitní zpětná vazba by se možná mohla počítat: jeden pán si objednal zvonění na svůj pohřeb.

Ale to jsem přehnal. Myslím, že se to líbí aspoň těm, kteří si zvonění domluví na různé příležitosti (pokud se tam sami nevnutíme) jako hasiči na Floriána, jezdci na Svatováclavskou jízdu... A hlavně máme podporu u faráře a kostelníka.

Ale proč zvoním já osobně?

Tak to ani nevím, prostě zvoním a snažím se společně s ostatními zvoníky zajistit, aby se zvonilo. Když jsem poprvé uslyšel, že se u nás v Domažlicích zvoní ručně, tak jsem se tomu divil (asi jako každý). Ale byl jsem pozvaný následující neděli se kouknout. Sice jsem si nezazvonil, ale zalíbilo se mi to, tak jsem se ihned přihlásil. Následně, když už nás bylo víc, jsme chtěli obnovit zvonění přes týden.

Ale proč?

Osobně, protože se mi to líbilo a jen trochu v tom bylo, že se dřív normálně zvonilo. Víc jsem o významu zvonění nepřemýšlel. Tehdy jsem taky slyšel názor: "K čemu je dobrý tahat za provaz?" Prostě jsme se domluvili, dostali svolení od faráře a po vyřešení detailů jsme začali. A zvonili jsme, zlepšila se fyzička, dělali se závody na věž...

Postupně jsem začal objevovat výhody: člověk je pravidelně na věži ve stejnou denní dobu a má výhled po okolí, který se mění v závislosti na mnoha vstupních veličin, pozoruje západ Slunce přes pohybující se zvon, zvoní při různých příležitostech, nikomu nevadí, že zpívám, i když stojí metr a půl vedle (prostě neslyší můj zbožný zpěv)...

Ale pořád jsem nechápal, proč se vlastně zvoní.

Sice jsem nikde nenašel přesné důvody, ale intuitivně si myslím, že zvonění přede mší je, aby lidi věděli, že už mají chvátat, aby nepřišli pozdě. Zvonění klekání v poledne a večer nabízí těch 5 minut, kdy je slyšet zvuk zvonů, k modlitbě (Anděl Páně). Někdo by mohl dodat i k oslavě Nejvyššího.

Většinou jsem tyto důvody chápal dost pesimisticky. Kdo se řídí zvoněním, když jde na mši? - Všichni mají vlastní hodiny a ví, kdy musí vyjít, aby přišli včas. A kdo se modlí Anděl Páně během klekání? Když sám jsem ho prvně ani neuměl a naučil nazpaměť až později. Ale možná se to lidem líbí, třeba jako mně. A mně se to strašně líbí, jít na mši a poslouchat k tomu nádherný zvuk nebo se modlit Anděl Páně při otevřeném okně... Taky mě napadlo, že to může lidi provokovat a donutit je přemýšlet, odkud se to zvoní a tím je přivést do kostela.

S odstupem času a z pozice zvoníka to vidím tak, že se mi to pořád moc líbí, zažil jsem během zvonění několik zážitků, myslím na některé skutečnosti, které by stačili na to, aby to byla dobrá věc. V neposlední řadě bych přidal i to, že i když se vystřídala řada zvoníků, tak až na jednotýdenní vynechání je nás dost, abychom mohli zajistit všechny zvonění.


Ale asi pořád hlavně zvoním, protože se zvoní a pořád jsem proti převádění zvonění na automatiku!

Zobrazeno 5595×

Komentáře

enaipi

Hlídají, ale zas tak starý nejsem.<br />
Oni snad ano?

Martin Venclů

<a href="http://lidak.signaly.cz/0811/tak" target="_blank">http://lidak.signaly.cz/0811/tak</a>

Zobrazit 19 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz